طبق گزارش انجمن ارتودنتیستهای آمریکایی درباره ارتودنسی برای بزرگسالان، از هر سه بیمار ارتودنسی یکی از آنها بزرگسال است. این تعداد حتی طی یک دهه گذشته نیز افزایش چشمگیری داشته است. در واقع این یک تفکر قدیمی است که ارتودنسی تنها برای نوجوانان مناسب است. بیشتر افراد به احتمال زیاد در مرحله دیگری از زندگی خود به طور مجدد به انجام درمان ارتودنسی نیاز پیدا میکنند. این به ویژه به این دلیل است که مشکلات ارتودنسی به صورت درمان نشده باقی میمانند و با افزایش سن به صورت قابل توجهی بروز میکنند.
برخلاف بزرگسالان نسل های گذشته، بزرگسالان امروزی میتوانند از بریسها برای کاهش بسیاری از مشکلات دندان پزشکی و یا مشکلات پزشکی مرتبط با آن استفاده کنند. درمان مشکلات دندان پزشکی با بریس میتواند احتمال استفاده از دندان مصنوعی یا ایمپلنت را در آینده به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
سن مناسب برای ارتودنسی بزرگسالان
ارتودنسی در واقع میتواند بخش جدایی ناپذیر از سلامت دهان و دندان شما باشد. امروزه با وجود گزینههای متعدد ارتودنسی، مانند آنهایی که نامرئی هستند، میتوان بدون مشخص شدن آنها، درمان کاملی را دریافت کرد. خبر خوب این است که هیچگاه برای انجام ارتودنسی دیر نیست و بزرگسالان نیز میتوانند از درمان اورتودنسی بهره ببرند.
اگر در نوجوانی ارتودنسی انجام داده اما در بزرگسالی مجددا به آن احتیاج پیدا کردهاید، شما تنها نیستید. بسیاری از بیماران ارتودنسی بزرگسال، ممکن است در گذشته و در نوجوانی این درمان را انجام داده باشند. در واقع استفاده از ارتودنسی محدود به سن افراد نمیشود. بزرگسالان در هر سنی، از جمله سالمندان میتوانند مشکلات دهان و دندان خود را با ارتودنسی برطرف کنند.
بهترین زمان ارتودنسی در بزرگسالان
سن ارتودنسی در بزرگسالان بسته به محدوده خاصی نیست. این امر به این دلیل است که دندانهای شما به مرور زمان به حرکت خود ادامه میدهد. در واقع، با افزایش سن دندانها میتوانند به طور طبیعی از حالت تراز خود خارج شوند. همچنین دندانهای ما در طول سالها در اثر گاز گرفتن و جویدن، دچار سایش و گسست میشوند. این باعث میشود که فضای دهان کمی بازتر از حالت طبیعی شود. علاوه بر این، با افزایش سن، تراکم استخوان کاهش مییابد. این میتواند باعث تغییر مکان دندانها شود. در برخی از بیماران این حرکت شدیدتر از سایرین است.
مدت زمان ارتودنسی بزرگسالان
اگرچه متخصص ارتودنسی سریع ترین و مطمئن ترین راه را برای صاف کردن دندان ها به شما پیشنهاد می کند. اما به طور کلی از آنجایی که وظیفه پایه های ارتودنسی این است که دندان ها را به همراه فک و لثه به محل اصلی خود نزدیک کنند، افزایش بیش از حد سرعت آن باعث ایجاد مشکلاتی مانند تحلیل لثه و تحلیل استخوان می شود. بنابراین لازم است این مدت زمان را با حوصله سپری کنید تا نتیجه بهتری بگیرید.
زمان درمان ارتودنسی در بزرگسالان به طور متوسط طولانیتر از کودکان است. برای تعیین مدت زمان ارتودنسی حتماً باید با متخصص ارتودنسی مشورت کنید. عادتهای بزرگسالی میتواند بر روی مراقبت از ارتودنسی تاثیر گذار باشد. بنابراین پیروی از دستورالعملهای ارتودنسی و مراقبت از دندانهای خود بسیار مهم است.
دوره ارتودنسی بسته به نیاز و انتظارات شخصی بیمار تقریباً شش ماه تا سه سال ماه طول می کشد. البته مدتن زمان کوتاهتر به واقعیت نزدیکتر است هرچند که مدت زمان ارتودنسی بزرگسالان به عوامل مختلفی بستگی دارد. بسته به نوع نگهداری، سن فرد، نوع ارتودنسی، شدت مشکل ارتودنسی و بسیاری موارد دیگر زمان ارتودنسی بزرگسالان می تواند متفاوت باشد.
شرایط ارتودنسی بزرگسالان
برخی از شرایط رایج که در رابطه با مسائل دندانپزشکی و ارتودنسی وجود دارند، عبارتند از:
- تحلیل لثه یا از دست دادن استخوان: بزرگسالان به دلیل تحلیل لثه یا بیماری پریودنتال احتمالا دچار تحلیل لثه یا ریزش استخوان میشوند.
- دندانهایی که دچار سایش شده و یا از دست رفته اند: با افزایش سن، دندانها میتوانند دچار سایش شوند و مکان آنها تغییر یابند. این مشکل تنها با استفاده از ارتودنسی قابل رفع است. همچنین از دست دادن دندانها باعث ایجاد فضای خالی برای دندانهای کناری میشود. این میتواند باعث تغییر مکان دندانها و یا مشکلات لثه شود.
- بیماری لثه: بهداشت ضعیف و نادرست دهان و دندان و شوریهای فک میتواند بر سلامت بافت لثه شما تاثیر گذار باشد. اگر دندانها و لثه به طور صحیح تمیز نشوند، پلاک ایجاد شده و این باعث تورم بافت لثه میشود. در نتیجه این میتواند منجر به رشد باکتریهای مضر شود.
- ناراحتیهای دستگاه گوارش: نیش نامناسب ممکن است به این معنی باشد که شما قادر به جویدن درست غذای خود نیستید. این احتمالاً به معده درد منجر میشود.
انواع ارتودنسی بزرگسالان
به دلیل پیشرفت در درمان ارتودنسی، اکنون میدانیم که براکتها چیزی بیشتر از جذابیت و زیبایی به شما ارائه میدهند. با این حال بسیاری از بزرگسالان نسبت به قرار دادن بریس محتاط هستند. زیرا از سپری کردن مدت زمان طولانی با دهان پر از فلز احساس ناخوشایندی دارند. اما فناوری های مدرن باعث افزایش سرعت درمان ارتودنسی و همچنین کاهش بسیاری از تجهیزات آن شده است. علاوه بر این، امروزه به دلیل وجود انواع بریسها، گزینههای انتخابی فراوانی وجود دارد.
- بریس سرامیکی: براکتهای سرامیکی از مواد شفاف یا نامرئی ساخته شدهاند. این باعث محبوبیت این نوع از براکتها در بیماران بزرگسال میشود.
- بریس های زبانی یا لینگوال: مانند براکتهای معمولی، در این نوع از بریسها نیز از براکتهای فلزی استفاده میشود. اما براکتها در قسمت پشتی دندان قرار میگیرند.
- ارتودنسی نامرئی: ارتودنسی نامرئی، پلاستیکی شفاف است که بر روی دندانهای شما قرار میگیرد. این نوع از ارتودنسی ظاهری شبیه به محافظهای دندانی دارد. اما برخلاف نگهدارنده های ارتودنسی، باید به طور مداوم استفاده شود و تنها در هنگام غذا خوردن و یا مسواک زدن خارج شود.
همه انواع بریسها ممکن است برای شما مناسب نباشند. بنابراین باید در مورد انتخاب آنها با متخصص ارتودنسی صحبت کنید.
مراحل ارتودنسی بزرگسالان
اگر در کودکی از براکتها استفاده کردهاید، به احتمال زیاد تجربه آن در بزرگسالی متفاوت خواهد بود. نوآوری در ارتودنسی باعث شده که براکتها نسبت به گذشته راحتتر عمل کنند. علاوه بر این، این نوآوری گزینههای بسیاری را در اختیار شما قرار میدهد.
همچنین استفاده از براکتهای پیشرفته، درمان را سریعتر و آسانتر از گذشته میکنند. امروزه فناوری دیجیتال به ارتودنتیستهای شما این امکان را میدهد که به تصویر کاملی از دهان شما دست یابند. بنابراین برای تهیه قالب از دندانها نیازی به استفاده از خاک رس نیست.
اگرچه هیچگاه برای قرار دادن بریسها دیر نیست، اما تفاوتهایی بین براکتهای نوجوانان و بزرگسالان وجود دارد که باید نسبت به آنها آگاه باشید. مزیت درمان ارتودنسی اولیه در کودکان و نوجوانان این است که استخوانها هنوز در حال رشد هستند. این امر باعث لغزندهتر بودن آن میشود. در هنگام انجام ارتودنسی، سالم بودن دندانها و لثههای شما امری بسیار مهم است. بنابراین باید هرگونه بیماری لثهای تحت کنترل باشد. بیماریهای لثه به طور گسترده در بزرگسالان شایعتر است.
همچنین در افراد بزرگسال ممکن است دندانهای از بین رفته یا ریزش استخوان که توانایی پشتیبانی از دندان را ندارد، وجود داشته باشد. بنابراین ممکن است قبل از انجام ارتودنسی به درمان لثه یا درمانهای دندانپزشکی نیاز داشته باشید. معاینهها و تمیز کردن های مکرر توسط دندانپزشک، اغلب برای بزرگسالان لزومت بیشتری دارد. این میتواند به سالم ماندن لثهها و دندانها در حین درمان کمک کند. زیر دندانهای بزرگسالان نسبت به رشد و ساخت پلاک حساس تر هستند.
عوارض ارتودنسی بزرگسالان
در برخی افراد دلیل اصلی تمایل به انجام ارتودنسی، ممکن است شامل دلایل زیبایی باشد. اما این درمان از نظر دندانپزشکی و مشکلات ارتودنسی بزرگسالان نیز اهمیت دارد. تغییر در مکان دندانها با گذشت زمان میتواند بر گاز گرفتن و جویدن شما تاثیر گذار باشد. این میتواند باعث پوسیدگی دندان و یا چندین وضعیت دردناک مانند درد فک، درد صورت، سردرد و گوش درد شود.
بیشتر افراد به احتمال زیاد در مرحله دیگری از زندگی خود به طور مجدد به انجام درمان ارتودنسی نیاز پیدا میکنند. این به ویژه به این دلیل است که مشکلات ارتودنسی به صورت درمان نشده باقی میمانند و با افزایش سن به صورت قابل توجهی بروز میکنند.
- طولانی شدن دوره درمان و استفاده طولانی مدت از بریس های ارتودنسی
- افزایش هزینه ارتودنسی به دلیل افزایش مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان، عفونت لثه و آسیب مینای دندان و ….
- نیاز به جراحی فک به دلیل تغییر شکل و عدم انعطاف پذیری استخوان فک.
- کاهش اعتماد به نفس و به دلیل قرار دادن بریس های ارتودنسی روی دندان
- تشدید سردرد
- بروز حساسیت های دهانی از جمله زبان و لثه به دلیل وجود بریس و وسایل ارتودنسی در دهان.
- امکان بازگشت ناهنجاری ها
- امکان از دست دادن یک یا چند دندان برای تخلیه فضای مورد نیاز در فک
- عدم نتیجه مطلوب و اثربخشی ارتودنسی
در آخر به یاد داشته باشید که هیچگاه برای انجام ارتودنسی دیر نیست. نوجوانان بزرگترین گروه بیماران ارتودنسی را تشکیل میدهند. با این حال کودکان خردسال و بزرگسالان نیز میتوانند شکافهای بین دندانی خود را با استفاده از ارتودنسی ببندند. معالجه ارتودنسی میتواند تاثیر چشمگیری بر سلامت دهان و دندان شما داشته باشد و لبخندی زیبا را به شما ارائه دهد. کلینیک شبانه روزی دندانپزشکی مینوسا در تهران ارائه دهنده تمامی خدمات سلامت و زیبایی دهان و دندان می باشد.
6 دیدگاه دربارهٔ «آیا بزرگسالان می توانند از درمان ارتودنسی بهره ببرند؟»
چرا اینقد زیاد؟
من زندگیمو مدیون شمام
شادکام و سلامت باشید
مطلب خوبی بود
حساب توییتری هم دارید؟
دستخوش