یکی از روشهای رایج زیبایی دندان ونیر کامپوزیت است که میتواند لبخندی زیبا را به افراد هدیه کند. مقرونبهصرفه بودن هزینه ونیر کامپوزیت و سادگی فرآیند انجام آن یکی از دلایلی است که امروزه بین عموم مردم بسیار رایج شده است. اما کامپوزیت دندان چگونه انجام میشود؟
کلینیک مینوسا به پشتوانه چندین هزار تجربهی کامپوزیت موفق و تیمی متخصص و حرفهای به شما کمک میکند تا درمان خود را با خیالی آسوده انجام دهید و بهترین نتیجه را بگیرید. دندانپزشکان متخصص کلینیک دندانپزشکی مینوسا در ابتدای کار با ارائهی مشاوره تمامی مراحل و نحوه کامپوزیت دندان را برای شما ارائه داده تا با اطمینان خاطر بیشتری به فرآیند انجام کامپوزیت ادامه دهید. همچنین، اگر دندانهای شما نیازی به ترمیم پایه داشته باشند، پزشک ابتدا این درمان را برای شما انجام میدهد.
در ادامه همین مقاله، مراحل انجام کامپوزیت ونیر دندان را شرح داده و در انتها هم پاسخگوی نظرات و سوالات شما درباره مراحل انجام و طریقه اجرای ونیر کامپوزیت دندان هستیم.
مراحل انجام کامپوزیت دندان چگونه است؟
کامپوزیت دندان روشی غیرتهاجمی است که میتواند تنها در یک جلسه انجام شود. البته پزشک پیش از انجام کامپوزیت، دندانهای بیمار را معاینه میکند تا در صورت وجود پوسیدگی یا هر مشکل دیگری ابتدا به درمان آنها بپردازد. سپس فرآیند انجام کامپوزیت آغاز میشود که در طول انجام آن بیمار هیچگونه درد یا ناراحتی را احساس نخواهد کرد.
مرحله اول: مشاوره با دندانپزشک
برای اینکه بیمار آمادگی بیشتری برای انجام فرآیند داشته باشد، پزشک دربارهی مراحل انجام کار، مراقبتهای پس از درمان، عوارض احتمالی و … با او صحبت میکند تا فرد اطمینان بیشتری نسبت به انجام کامپوزیت دندان پیدا کند.
همچنین، بیمار باید هرگونه مشکل یا عفونتی را که در دندانهای خود دارد به پزشک اطلاع دهد. بهعنوان مثال، بیماریهای لثه یا تحلیل استخوان فک ابتدا باید درمان شود و سپس کارهای زیبایی انجام خواهد گرفت.
مرحله دوم: انتخاب رنگ کامپوزیت
در این مرحله، دندانپزشک از پالت رنگی خود استفاده میکند تا رنگ مناسب کامپوزیت را برای بیمار انتخاب کند. او پالت را کنار سایر دندانهای شخص قرار میدهد تا رنگ کامپوزیت انتخابی با دندانهای کناری شخص متناسب باشد و حالتی مصنوعی در چهره ایجاد نکند.
بنابراین، انتخاب رنگ کامپوزیت تنها یک انتخاب سلیقهای نیست، بلکه پزشک عوامل دیگری مثل رنگ پوست، رنگ دندانها و … را مد نظر قرار میدهد تا طبیعیترین نتیجهی ممکن به دست بیاید.
در حال حاضر برندهای مختلفی از کامپوزیت مورد استفاده قرار میگیرد که ساخت کشورهایی مثل آلمان، ژاپن، سوئیس و … هستند. از جمله برندهای شناختهشده میتوانیم به برندهای IPS، کاریزما و زنیت ساخت کشور آلمان، برند اولترادنت ساخت آمریکا، و برند توکویاما ساخت کشور ژاپن اشاره کنیم.
پالت رنگ شامل 16 سایه از رنگ سفید است که به 4 گروه A، B، C، D تقسیم میشود.
- : شامل A1, A2, A3, A3.5, A4 و مناسب دندانهای قهوهای مایل به قرمز
- B: شامل B1, B2, B3, B4 و مناسب دندانهای زرد مایل به قرمز
- C: شامل C1, C2, C3, C4 و مناسب دندانهای خاکستری
- D: شامل D2, D3, D4 و مناسب دندانهای خاکستری مایل به قرمز
مرحله سوم: پاکسازی دندان و لثه
برای افزایش کیفیت کامپوزیت، دندانپزشک پیش از هر کاری به تمیز کردن و جرمگیری دندانهای بیمار میپردازد تا هرگونه آلودگی و پلاک روی سطح دندانها از بین برود.
مرحله چهارم: تراشیدن مینای دندان
در این مرحله، دندانپزشک سطح بسیار کمی از دندان را میتراشد تا سایز دندان پس از انجام کامپوزیت غیرطبیعی جلوه نکند. تراش دندان با استفاده از ماده بیحسی و کاملاً بدون درد انجام میشود.
با این حال، ممکن است پزشک تشخیص دهد که شخص پیش از کامپوزیت ونیر به درمان دندانپزشکی دیگری مثل جراحی لثه نیاز دارد. همچنین، اگر بینظمی زیادی در دندانها وجود داشته باشد، انجام ارتودنسی پیش از کامپوزیت ضروری است. در چنین حالتی، ابتدا درمان پایه انجام میشود و تراشیدن دندان در مراحل بعدی صورت میگیرد.
مرحله پنجم: شستوشوی سطح دندان با اسید
پزشک مادهای اسیدی و ژلمانند را با استفاده از کاندیشنر روی دندان قرار میدهد. این ژل که حاوی 30 تا 40 درصد اسید فسفریک است، به مدت 15 ثانیه روی دندان میماند و سپس شسته میشود. شستوشوی دندانها با این ژل به محکمتر شدن پیوند کامپوزیت کمک میکند.
مرحله ششم: قرار دادن مواد کامپوزیت روی دندان
در این مرحله، مقداری از مواد کامپوزیت روی دندان قرار میگیرد و بیمار میتواند رنگ آن را تأیید نهایی کند. سپس، ماده رزین با استفاده از چسب مخصوص روی سطح دندان چسبانده میشود. کاتالیستها از طریق تاباندن نور لیزر با طول موجی مشخص عامل پیونددهنده را فعال میکنند. تنها 10 تا 20 ثانیه زمان میبرد تا مواد کامپوزیت روی دندان سفت شود.
مرحله هفتم: سفت کردن کامپوزیت
هنگامی که دندانپزشک از رضایت خاطر بیمار بابت فرم و رنگ کامپوزیت مطمئن شد، با استفاده از نور آبی لیزر (لایت کیور) آنها را سفت میکند. این مرحله را میتوان مهمترین مرحلهی کامپوزیت دانست، چون اگر پزشک نتواند فاصلهی کامپوزیت و لثه را حین سفت کردن بپوشاند، محلی برای تجمع باکتریها ایجاد خواهد شد که باعث التهاب و بیماری لثه میشود.
مزیت استفاده از تکنیک لایهگذاری یا لایهبندی یا لایرینگ این است که پزشک میتواند مواد را بهصورت لایهلایه روی دندان بگذارد، و به این ترتیب ضخامت آن را کنترل میکند تا به نتیجهی مطلوبی برسد. همچنین، پزشک با استفاده از تکنیک لایرینگ میتواند لایههای رنگی مختلف را ترکیب کند تا به رنگ طبیعیتری برسد.
مرحله هشتم: پالیش کردن کامپوزیت
برای اینکه سطح کامپوزیت صاف و درخشان باشد، در این مرحله پزشک از پالیش استفاده میکند و کوتاهی و بلندی کامپوزیتها اصلاح میشود. البته ممکن است در جلسات بعدی نیز عملیات پالیش کامپوزیت تکرار شود.
مرحله نهم: تست گاز گرفتن کامپوزیت
در این مرحله با انجام تست بایت، پزشک از استحکام کامپوزیت، میزان راحتی آنها و روی هم قرار گرفتنشان اطمینان حاصل میکند. اگر روکش کامپوزیتی بلند بود پزشک با پالیش کردن آن را اصلاح میکند.
مراحل کامپوزیت ونیر دندان کج
یکی از ناهنجاریهای رایج دندان، کج بودن دندانهاست که با استفاده از کامپوزیت قابل درمان است. البته میزان کجی دندان نیز اهمیت دارد، زیرا اگر میزان کج بودن تا حدی شدید باشد که در کارهای روزانهی فرد مثل صحبت کردن یا جویدن غذا مشکل ایجاد کند، درمان ارتودنسی گزینهی مناسبتری است.
مراحل کامپوزیت دندان شکسته
دندان شکسته، بهویژه دندانهای جلو، تأثیر چشمگیری روی چهره دارد و باید خیلی زود درمان شود. برای ترمیم شکستگی، پزشک سطح دندان را تمیز کرده و از چسب مخصوص کامپوزیت یعنی باندینگ استفاده میکند. سپس، مواد بهصورت لایهلایه روی آن قرار داده میشود و در نهایت پزشک سطح دندان را پالیش میکند.
مراحل کامپوزیت دندان فاصلهدار
بستن فاصلهی بین دندانها، بهویژه دندانهای جلو، دغدغهی بسیاری از افراد است. با استفاده از کامپوزیت میتوان این فاصله را برطرف کرد. در واقع، کامپوزیت دندان فاصلهدار به این شکل است که دندانپزشک مواد رزین را که همرنگ دندان است در شکاف بین دندانها قرار میدهد و نور لیزر آن را سر جایش سفت میکند.
مراحل کامپوزیت دندانهای جلو
دندانهای جلو دندانهایی هستند که بیش از همه به چشم میآیند و در زیبایی لبخند افراد تأثیر قابل توجهی دارند. به همین دلیل، سالم و سفید بودن این دندانها اهمیت زیادی دارد. مراحل کامپوزیت دندانهای جلو درست مثل سایر دندانها است. یعنی پزشک مواد را رو دندان میگذارد و آن را با نور لیزر محکم میکند.
جمعبندی
کامپوزیت دندان روشی ایدهآل، اثربخش و مقرونبهصرفه برای زیبا و مرتب شدن دندانها و اصلاح لبخند است. تیم متخصص دندانپزشکی مینوسا به شما کمک میکنند تا با خیالی راحت لبخند بزنید و از زیبایی و سلامت دندانهای خود لذت ببرید. طریقه کامپوزیت دندان به دلیل عدم نیاز به تراش دندان و یک مرحله ای بودن، با مراحل لمینت دندان تفاوت زیادی دارد. چرا که شکل دهی به کامپوزیت به سادگی و تنها در چند ثانیه امکان پذیر است. البته فرق لمینت و کامپوزیت تنها به این مورد محدود نشده و موارد زیادی مثل عوارض کامپوزیت دندان یا ماندگاری آن هم از تفاوت های این دو درمان زیبایی محسوب میشوند.
کلینیک مینوسا با داشتن بیش از هزار تجربه موفق در کامپوزیت دندان، بهترین و باکیفیتترین خدمات را در محیطی امن و مجهز به شما ارائه میکند. برای دریافت خدمات دندانپزشکی در بالاترین سطح، با کارشناسان مینوسا در ارتباط باشید.