جراحی دندان عقل نهفته، برداشتن نوک ریشه، دررفتگی و شکستگی فک و همچنین اعمال جراحی مانند عمل کیست و تومور در بخش جراحی دهان و فک و صورت انجام میشود.
در اتاقهای بیهوشی عمومی در تمام بیمارستانها، عملهای لازم تحت بیهوشی عمومی انجام میشود.
روشهای ترمیمی زیبایی، ترمیمهای همرنگ دندان، سفید کردن دندان و ترمیمهای لمینت ونیر توسط این واحد انجام میشود. واحد ما همچنین به مسائلی مانند گرفتگی کانالها، ابزار شکستگی کانال، درمان دندانهای بیش از حد ملتهب، شکستگیهای ریشه، پرکردگیها که مربوط به سیستم کانال ریشه دندانها است میپردازد.
در عین حال، دندانپزشکانی که در حال انجام تحصیلات تکمیلی در بخش جراحی دهان و فک و صورت هستند نیز خدمات معاینه و درمان ارائه میدهند. در صورت نیاز به تصویربرداری اضافی برای تشخیص، بیماران به کلینیک رادیولوژی دهان، دندان و فک و صورت ارجاع داده میشوند و در صورت لزوم رادیوگرافی گرفته میشود. پس از اتمام برنامهریزی درمانی بیمار، نوبتی برای اقدامات درمانی لازم گرفته میشود.
خدمات جراحی دهان و فک و صورت
خدمات اورژانس دندانپزشکی در کلینیکهای جراحی فک و صورت ارائه میشود. یک سرویس اورژانس در بیمارستانها برای مداخله در موقعیتهای پزشکی اورژانسی وجود دارد که ممکن است بر درمانهای دندانپزشکی تأثیر بگذارد.
درمان بیماران ما که به دلیل ناتوانی جسمی و/یا ذهنی نمیتوانند خود را با درمانهای دندانپزشکی تطبیق دهند، ترس از دندانپزشک دارند، نمیتوانند همکاری کنند، مبتلا به سندرم هستند، تحت آرامبخشی داخل وریدی و بیهوشی عمومی در اتاق عمل روزانه انجام میشود.
بیهوشی عمومی چیست؟
بیهوشی عمومی روشی از بیهوشی است که در آن حالت هوشیاری با کمک دارو برطرف میشود و تمام بدن تحت تأثیر بیهوشی قرار میگیرد. درمانهای جراحی (کشیدن دندان، درمان لثه، ایمپلنت، پیوند استخوان، کیست استخوان و غیره) و درمانهای غیر جراحی (پرکردن دندان، درمان ریشه و غیره) برای بیماران اطفال و بزرگسالان تحت بیهوشی عمومی با تجهیزات کاملاً مجهز قابل استفاده است.
معاینه بیهوشی قبل از جراحی فک و صورت
پس از برنامهریزی درمانهای دندانپزشکی برای بیمارانی که به کلینیک مراجعه میکنند، معاینات بیهوشی قبل از عمل انجام میشود.
در معاینه بیهوشی ابتدا شرح حال دقیق بیمار (بیماریهای سیستمیک، آلرژیها، جراحی یا بیماریهای قبلی، داروهایی که دائماً استفاده میکند و …) بررسی میشود و پس از انجام معاینات لازم، نوبت جراحی گرفته میشود.
آرامبخشی چیست؟
این خواب عمیقی است که توسط متخصص بیهوشی با برخی داروها در حالی که بیمار هوشیار است ایجاد میکند و بر خلاف بیهوشی عمومی، بیمار میتواند دستورات شفاهی پزشک را انجام دهد. در طول عمل، متخصص بیهوشی بیمار را تحت نظر دارد و نبض و فشار خون او را کنترل میکند.
آرامبخشی که به حالتی گفته میشود که در آن میتوان راه تنفس بیمار را باز نگه داشت، به محرکهای فیزیکی و دستورات کلامی پاسخ مناسب داد و هوشیاری او سرکوب شد، بیماران بزرگسال درمان را در دهان، درد، صداهای ناخوشایند و غیره تجربه میکنند.
این کار باعث میشود که بیمار در جلسات بعدی راحتتر به درمان دندانپزشکی مراجعه کند.
آیا این امن است؟
آرامبخشی آگاهانه روشی بی خطر است و در بزرگسالان به صورت داخل وریدی تجویز میشود. تنظیم دوز با توجه به وزن انجام میشود. بسته به مدت درمان دندانپزشکی ممکن است دوزهای اضافی داده شود. استفاده از درمانهای کوتاه مدت دندان در یک جلسه (مانند کشیدن و پرکردن دندان) امکانپذیر است. نیم ساعت پس از پایان عمل، بیمار میتواند به خانه برود.
توصیه میشود رانندگی نکنید، از کارهایی که نیاز به تلاش دارند دوری کنید و استراحت کنید. همچنین توصیه میشود که بیمار با یکی از بستگان خود به وقت دندانپزشکی مراجعه کند.
با ایجاد محیطی راحت و امن برای بیمار به رفع احساس ترس و اضطراب کمک میکند. با بالا بردن آستانه درد، درک درد را کاهش میدهد. از بین بردن استرس دندانپزشک و جلوگیری از رفلکسهای ناخواسته، محیط کاری فوقالعاده راحت را برای دندانپزشک فراهم میکند.
جراحی دندان چیست؟
بخشی است که تشخیص و جراحی انواع بیماریهای مربوط به بافت نرم (گونه، کام، زبان، لب) و بافتهای سخت (دندان، استخوان) در حفره دهان را با انجام عمل در اتاق عمل تحت بی حسی موضعی انجام میدهد. بیهوشی عمومی یا بیهوشی آرام بخش. علاوه بر این ، عادات طولانی مدت مانند تنفس دهان ، مکیدن انگشتان ، مکیدن لب یا زبان ، جویدن ناخن ، گاز گرفتن قلم و استفاده طولانی مدت از بطری و پستانک نیز باعث مشکلات دائمی اسکلتی شود. با این حال ، مشکلات لوزه و آدنوئید ، که در کودکان شایع است ، در صورت عدم مداخله به موقع ، باعث اختلالات دائمی در سیستم فک و صورت می شود.
دندان عقل چیست؟
دندان عقل سومین دندان آسیاب است که در پشت ردیف دندان قرار دارد. این دندانها که معمولاً در دهه بیست سالگی عمر رشد میکنند، اغلب به دلایلی مانند کمبود فضا در فک، انحراف در موقعیت رویش یا تراکم استخوان در ناحیه مربوطه، تا حدی رویش کرده یا در استخوان فک نهفته میمانند.
آیا هر دندان عقل باید کشیده شود؟
خیر، اگر دندان عقل کاملاً روییده شده به راحتی تمیز شود و پوسیدگی عمیقی روی آنها وجود نداشته باشد نیازی به کشیدن ندارند. اما دندانهای عقلی که به راحتی با نخ دندان و مسواک تمیز نمیشوند و پوسیدگیهایی دارند که قابل درمان نیستند و به گونه یا زبان ساییده میشوند و باعث میشوند که فرد بی اختیار گونه و زبان خود را گاز بگیرد، باید کشیده شود.
آیا هر دندان نهفته باید کشیده شود؟
دندانهای عقل نیمه رویش به راحتی میتوانند پوسیده شوند زیرا به راحتی تمیز نمیشوند و باعث ایجاد بوی بد در دهان میشوند. دندان عقل که نمیتواند به طور کامل در استخوان بماند و نمیتواند رویش پیدا کند، میتواند به ریشههای دندان آسیاب دوم دقیقاً در کنار آنها تکیه داده و بهمرورزمان به آن دندان آسیب برساند یا گاهی در اطراف آنها کیست ایجاد کند. در صورتی که این نوع عفونی باشد و باعث درد و آبسه شود، باید فوراً برداشته شوند.
آیا هر دندان عقل باعث بینظمی دندانهای جلویی میشود؟
خیر، بینظمی در افرادی که دندان عقل ندارند نیز دیده میشود. زیرا تمام دندانهای ما تمایل به جلو رفتن دارند. ازدحام در اختلالات تماس بین دندانهای ثنایا رخ میدهد. برای اصلاح این مشکل، اگر درمان برنامهریزی شده باشد و تمام دندانها به عقب برگردند، باید دندان عقل کشیده شود.
بعد از کشیدن دندان عقل چه اقداماتی باید انجام شود؟
تامپونی که روی ناحیه استخراج قرار میگیرد برای جلوگیری از خونریزی است؛ بنابراین لازم است تامپون را به مدت نیم ساعت گاز بگیرید. ضمناً باید مراقب بود تا 24 ساعت از غذاهای خیلی گرم، الکل، سیگار و نوشیدنیهای اسیدی استفاده نشود. شب بعد از کشیدن دندان باید روی بالش بلند دراز کشید و هرگز از آسپرین و داروهای مشابه به عنوان مسکن استفاده نکرد و از داروهایی که پزشک توصیه میکند استفاده کرد. اگر یک عمل جراحی یا کشیدن سخت انجام شده باشد، باید یخ را به طور متناوب از بیرون به ناحیه استخراج اعمال کرد. یخ را نباید مستقیماً روی پوست قرار داد.
مواردی که بعد از کشیدن و جراحی باید در نظر گرفت چیست؟
اگر بعد از کشیدن دندان از تب بالا، خونریزی بدون وقفه، بوی بد، قرمزی دردناک و تورم شکایت دارید، اگر حتی پس از 4 تا 5 روز همچنان علائمی مانند خون مخلوط با بزاق، تورم و مشکل در باز کردن دهان دارید. گذشت، فوراً با پزشک خود مشورت کنید.
در دهان؛ آیا هر تورم یا تغییر رنگ در زبان، گونه، زیر زبان یا کام نشان دهنده یک بیماری خطرناک است؟
خیر، یکی از اولین جاهایی که علائم اولیه بسیاری از بیماریها در بدن دیده میشود، دهان است؛ بنابراین، چنین اتفاقاتی باید پیگیری شود و در صورت وجود نشانهای از ناراحتی جدی، درمان بدون تأخیر آغاز شود.
اگر کیست در انتهای ریشه دندان ایجاد شده باشد، آیا این دندان باید کشیده شود؟
خیر، اگر کیستهای ایجاد شده در نوک ریشه دندان در مرحله اولیه باشند، بدون نیاز به کشیدن دندان قابل درمان هستند. برای این کار ابتدا درمان ریشه روی این نوع دندانها اعمال میشود و سپس با مداخله جراحی روی نوک ریشه با بی حسی موضعی مشکل برطرف میشود و دندان به مدت طولانی در دهان نگه داشته میشود.
آیا دندانهای نهفته همیشه باید کشیده شوند؟
ارتودنسی (اصلاح دندانهای کج) یکی از شاخههای اصلی علم است که جراحی فک با آن همکاری میکند. دندانهای نهفته، یعنی دندانهای رویش نیافته، تحت عمل جراحی قرار میگیرند و با سیم وصل میشوند و بهمرورزمان در جایی که باید باشند، نگهداری میشوند.
اگر یکی از دندانهای آسیاب فک بالا برداشته شده و محل آن خوب نمیشود و غذای خورده و نوشیده شده از بینی میآید چه باید کرد؟
ریشه دندانهای آسیاب در فک بالا بسیار نزدیک به حفرهای به نام سینوس است و ممکن است در داخل این حفره قرار گیرد. پس از استخراج، سینوس را میتوان به محیط دهان باز کرد. این میتواند هم بدبو کند و هم باعث زخمی غیر التیام یابد. برای رفع این شکاف و بهبود محل استخراج باید فوراً با جراح دهان مشورت شود.
درمان ایمپلنت چیست؟
ایمپلنتها به عنوان ریشههای مصنوعی ساخته شده از تیتانیوم یا سرامیک شناخته میشوند که به عنوان مواد دوستدار بافت شناخته میشود که به بهترین وجه از دندان طبیعی در ناحیه از دست رفته تقلید میکند تا جای خالی دندان از دست رفته بیمار را که به هر دلیلی دندانهای خود را از دست داده است از بین ببرد.
ایمپلنت چگونه اعمال میشوند؟
ایمپلنتهای دندانی را میتوان بدون درد و با بی حسی موضعی اعمال کرد. با این حال، بیمارانی که دارای یک یا چند بیماری سیستمیک (مانند قلب، دیابت، فشار خون، تیروئید …) هستند و از چنین عملهای جراحی میترسند، میتوانند به راحتی و با خیال راحت با آرامبخش (تا حدی در خواب – نیمه هوشیار) یا بیهوشی عمومی کاشته شوند. درمان ایمپلنت بسته به نوع ایمپلنت از یک هفته تا ۶ ماه طول میکشد. اگر حجم استخوان ناکافی باشد، گاهی اوقات ممکن است این دوره به دلیل اعمال پیوند طولانی شود. برش و اعمال بدون درز با برخی از ایمپلنتهای خاص امکانپذیر است.