آدرس:تهران،میرداماد بعداز خیابان دکتر مصدق جنوبی(نفت جنوبی)پلاک258 کلینیک دندانپزشکی مینوسا                  شماره تماس:02126424709

انجام زیبایی و ایمپلنت از 1,500,000 تومان

کمبود کلسیم و آغاز مشکلات دهان و دندان

اگر متوجه لکه های سفید، قهوه ای یا زرد روی دندان ها و احساس کردید یا مینای دندان شما مات شده است، ممکن است دچار هیپوکلسیفیکاسیون شده باشید.( مینا بالاترین لایه دندان است، درست بالای عاج، و وظیفه آن محافظت از لایه های زیرین است.) هیپوکلسیفیکاسیون حالتی است که کمبود کلسیم در مینای دندان وجود دارد.

کلسیم فسفات و هیدروکسی آپاتیت مواد شیمیایی هستند که حاوی کلسیم مورد نیاز برای محافظت و تقویت مینای دندان هستند. غلظت کم این مواد شیمیایی دندان های شما را در معرض خطر بیشتری برای پوسیدگی قرار می دهد و آن ها را مستعد پوسیدگی و فرسایش می کند. حساسیت به غذاها و نوشیدنی های سرد و گرم نیز ممکن است مشاهده شود.

کمبود کلسیم و بهداشت دهان و دندان

 

 چه چیزی باعث هیپوکلسیفیکاسیون (کمبود کلسیم) می شود؟

 وضعیت ژنتیکی

Amelogenesis Imperfecta، (یک بیماری ژنتیکی که بر تشکیل مینای دندان‌های شیری و دائمی تأثیر می‌گذارد.) یک بیماری ژنتیکی است که می‌تواند باعث کاهش سطح کلسیم شود. از آنجایی که به طور طبیعی در دندان های شیری یا بزرگسالان ایجاد نمی شود، روی دندان ها تأثیر می گذارد و باعث ضعیف شدن مینای دندان می شود.

سلول های مسئول تخلیه پروتئین مینا در طول رشد دندان آملوبلاست نامیده می شوند. Amelogenesis imperfecta باعث کمبود آملوبلاست ها می شود که از تشکیل سالم مینای دندان جلوگیری می کند. مینای دندان بسیار نرم است و به راحتی فرسایش می یابد و در بدترین حالت فقط یک لایه نازک از مینا روی عاج تشکیل می شود.

مشکلات اسیدی

باکتری های تولید کننده اسید دهان، همچنین به عنوان پلاک شناخته می شوند، و همچنین برخی غذاها و نوشیدنی های حاوی اسید می توانند کلسیم مینای دندان را تجزیه کنند. این فرآیند به عنوان دمینرالیزاسیون شناخته می شود و ممکن است اولین مرحله تشکیل پوسیدگی باشد.

هنگامی که کلسیم از دست می رود، به دلیل تغییر ساختار مینا، لکه های تغییر رنگ روی دندان ها ظاهر می شوند. مینای دندانی که کمبود کلسیم دارد نسبت به دندانی که مینای سالم دارد پر منفذ و خلل بیشتر است که اگر درمان نشود، کلسیم بیشتر تجزیه می شود و می تواند باعث آسیب دائمی دندان و حفره شود.

 

هیپوپلازی و هیپوکلسیفیکاسیون

هیپوپلازی وضعیتی است با علائمی شبیه هیپوکلسیفیکاسیون، زیرا هم مینای دندان را تحت تأثیر قرار می دهد و هم آن را ضعیف می کند.

هیپوپلازی باعث می شود که سطح بیرونی دندان سخت اما نازک باشد. علل هیپوپلازی معمولاً ژنتیکی است، اما می تواند در اثر قرار گرفتن در معرض برخی مواد یا حتی ضربه به دندان ها یا فک ایجاد شود. هیپوکلسیفیکاسیون به دلیل کمبود کلسیم در مینای دندان ایجاد می شود و مینای دندان را شکننده و نرم می کند.

برای جلوگیری از پوسیدگی دندان و آسیب دائمی به دندان ها، درمان باید به محض مشاهده اولین علائم انجام شود. درمان خاصی که باید انجام شود به شدت مورد بستگی دارد.

اگر هیپوکلسیفیکاسیون زود تشخیص داده شود، دندانپزشک ممکن است رعایت بهداشت دهان و دندان و اجتناب از مصرف غذاهای اسیدی و شیرین که باعث فرسایش مینای دندان می شوند را توصیه کند. دندانپزشک همچنین ممکن است نوع خاصی از خمیردندان را توصیه کند که حاوی مواد معدنی است که به هیپوکلسیفیکاسیون کمک می کند. اگر تنها علامت آن نقص هایی باشد که ظاهر زیبایی دندان ها را تحت تاثیر قرار می دهد، سفید کردن دندان ممکن است توصیه شود. اگر تغییر رنگ شدید باشد، ممکن است نیاز به پر کردن دندان در نواحی آسیب دیده باشد.

 

هیپوکلسیفیکاسیون ناشی از amelogenesis imperfecta به طور کامل قابل درمان نیست زیرا یک بیماری ژنتیکی است. در این مورد، دندانپزشک ممکن است روکش یا پروتزهای مخصوصی را برای دندان آسیب دیده توصیه کند.

برای تشخیص صحیح، باید یک تجزیه و تحلیل خوب توسط دندانپزشک انجام شود. اگر پوسیدگی مینای دندان ناشی از هیپوکلسیفیکاسیون زود تشخیص داده شود، می توان از اختلالات دندانی بسیار جدی تری جلوگیری کرد.

کلسیم در دندان ها و استخوان ها

کلسیم فراوان ترین ماده معدنی در بدن انسان است که ۹۹ درصد آن در دندان ها و استخوان ها یافت می شود. مجله بین المللی تحقیقات علمی (IJSR) گزارش داد که در دندان ها، کلسیم به عنوان “هیدروکسی آپاتیت” که از کلسیم و فسفات تشکیل شده است، وجود دارد. کلسیم و فسفات در طول رشد دندان با هم ترکیب می شوند و ساختار مشخص دندان سخت را تشکیل می دهند.

ویتامین D نقش کلیدی در متعادل کردن جذب کلسیم و فسفات در بدن و همچنین جذب کلسیم در طول رشد دندان دارد. در دندان های شیرخوار، تشکیل هیدروکسی آپاتیت (مینرالیزاسیون) در حدود چهار ماهگی در رحم اتفاق می افتد. در دندان‌های دائمی، این فرآیند تقریباً از زمان تولد تا سن 13 سالگی، از جمله دندان‌های آسیاب سوم (یا دندان عقل) رخ می‌دهد.

بیشتر بدانید: جراحی دندان عقل به صورت تخصصی

کمبود کلسیم چیست؟

هیپوکلسمی، همچنین به عنوان اختلال کمبود کلسیم شناخته می شود، یک وضعیت پزشکی است که در آن سطح کلسیم در سرم خون پایین است.

کمبود کلسیم  بسیار پایین می تواند منجر به پوکی استخوان یک مشکل پزشکی که در آن استخوان ها در اثر کمبود کلسیم یا ویتامین D و همچنین تغییرات هورمونی شکننده می شوندو استئوپنی (یک مشکل پزشکی که در آن تراکم استخوان کاهش می یابد)، منجر شود. (ممکن است پیش زمینه برای ایجاد پوکی استخوان نیز باشد).

افراد مبتلا به کمبود کلسیم عبارتند از زنان یائسه، زنان مبتلا به آمنوره، وگان ها و افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز.

کمبود کلسیم و مشکلات دندان

 

علائم کمبود کلسیم

تشخیص علائم کمبود کلسیم در ابتدا ممکن است سخت باشد. با این حال، موارد زیر ممکن است رخ دهد:

  • بی حسی اطراف دهان
  • بی حسی در دست ها یا پاها
  • دشواری در بلع
  • ناخن های ضعیف یا شکننده
  • پوسیدگی دندان
  • دشواری در بلع
  • افسردگی
  • علائم پوکی استخوان (کمر درد، حالت خمیده)

پوکی استخوان می تواند فک (استخوان آلوئول) را تحت تاثیر قرار دهد و باعث علائم ذکر شده، مانند لق شدن دندان ها و شاید حتی از دست دادن دندان، و همچنین پروتزهایی شود که ممکن است به خوبی روی هم قرار نگیرند.

کلینیک شبانه ورزی دندانپزشکی مینوسا درر تهران ارائه دهنده تمامی خدمات مربوط به سلامت و زیبایی دندان و لثه هایتان می باشد.

 

6 دیدگاه دربارهٔ «کمبود کلسیم و آغاز مشکلات دهان و دندان»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای رزرو نوبت کافیست اطلاعات خود را وارد نمایید تا همکاران ما در سریع ترین زمان ممکن با شما تماس حاصل کنند.
فرم درخواست نوبت دندانپزشکی