اگرچه تعیین زمان دقیقی برای دندان درآوردن نوزادان آسان نیست، اما معمولا از حدود ۶ ماهگی باید منتظر باشید تا نخستین جوانههای دندان را در دهان کوچک فرزندتان ببینید. اگر نخستین تجربه بچهداری شماست و بزرگترها از روی بیقراریهای نوزاد و نشانهها تشخیص دادهاند که دندانی در راه است، باید در ابتدا منتظر دو دندان جلویی پایین باشید و سپس دو دندان جلویی بالا ظاهر خواهند شد. ما در این مطلب به علائم درآوردن دندان نوزادان و راه تسکین درد خواهیم پرداخت؛ با ما همراه باشید.
علائم دندان درآوردن نوزاد
ممکن است شما هیچ نشانه خاصی رویت نکنید و یک روز ناگهان متوجه شوید که دو شی کوچک سفید در دهان کودکتان میدرخشد! بله! این هم یک حالت در آوردن دندان شیری است و اصلا چیز عجیبی نیست. زیرا بچهها با هم فرق دارند و هر کدام به شیوهای متفاوت دوران مختلف زندگی خود را طی میکنند. اما اگر نخستین دندانهای نوزاد شما بدون درد و ناراحتی سربرنیاورد، ممکن است علائم زیر را مشاهده کنید:
- با بررسی دهان نوزاد متوجه شوید، روی لثه در جایی که دندان در حال بیرون آمدن است زخم، متورم و یا قرمز است
- احساس میکنید که بدن فرزند شما گرم است، اما تب ندارد و با بررسی متوجه شوید که دمای بدن آنها اندکی کمتر از 38 درجه سانتیگراد است
- هر آنچه که به دست نوزاد میرسد را فورا در دهان خود میاندازد، میجود و به لثه میمالد
- وقتی به صورت نوزاد نگاه میکنید احساس میکنید که گونهای سرخ و برافروخته دارد
- روی صورت یا گونه نوزاد آثاری از راش با ضایعات پوستی دیده میشود
- کودک شما مدام گوشش را میمالد
- نوزاد شما مدام غر میزند، کلافه است و احساس ناراحتی میکند
- آبریزش از دهان بهصورت مداوم و بسیار زیاد دیده میشود
- فرزند شما کمتر از همیشه میخوابد و خواب کامل و بیدغدغهای ندارد
- فرزند شما کمتر از قبل شیر میخورد
با دانستن علائم درآوردن دندان نوزادان و راه تسکین درد به آنها برای گذراندن این مرحله از رشد کمک میکنید.
کلینیک شبانه روزی دندانپزشکی مینوسا، ارائه دهنده تمامی خدمات مربوط به سلامت دهان و دندان از جمله: ایمپلنت دندان، جراحی دندان عقل، کامپوزیت و لمینت دندان، درمان بیماری های لثه و دندان، بهداشت دندان و … می باشد.
چه زمانی علائم درآوردن دندان نوزادان را باید جدی گرفت؟
اگر از مادرانی که چندین فرزند بزرگ کردهاند درباره علائم دندان درآوردن نوزادان بپرسید، ممکن است به اسهال هم بهعنوان یکی از موارد اشاره کنند. اما خوب است بدانید که هیچ پزشکی این فرضیه را تایید نمیکند که رابطهای بین دندان درآوردن نوزادان و ابتلا به اسهال باشد. بنابراین از آنجایی که ممکن است اسهال بر اثر انتقال یک ویروس یا ورود باکتری به روده باشد، بهتر است حتما مساله را با پزشک مطرح کنید. همچنین چنانچه تب نوزاد بیشتر از ۳۸درجه باشد و یا بیقراری او قابل کنترل نباشد، حتما مساله را با یک متخصص اطفال مطرح کنید.
ترتیب درآمدن دندانهای شیری
در این بخش از مقاله علائم درآوردن دندان نوزادان و راه تسکین درد قصد داریم تا یک راهنمای تقریبی برای ترتیب بیرون آمدن دندانهای شیری نوزادان ارایه کنیم. دانستن این ترتیب به مادر کمک میکند تا با درک اینکه اکنون دقیقا کدام بخش از لثه کودک نیازمند تسکین و التیام است، برای بهبود حال عمومی نوزاد اقدام کند. و اما ترتیب رویش دندانهای شیری:
- دو دندان جلویی پایین یا ثنایای میانی، این دندانها بین ۴ تا ۷ ماهگی رشد میکنند و معمولا نخستین دندانهایی هستند که در دهان نوزاد دیده میشوند
- دندان های جلویی بالا یا ثنایای مبانی که بین 6 تا 8 ماهگی ظاهر میشوند
- دندانهای ثنایای کناری بالا که پس از رویش هر ۴ دندان میانی بین ۹ تا ۱۱ ماهگی ظاهر میشوند و در ۱۰ تا۱۲ ماهگی ثنایای جانبی پایین میرویند
- دندانهای آسیاب اول که بین 12 تا 16 ماهگی ظاهر می شوند
- دندان نیش که در حدود 16 تا 20 ماهگی ظاهر میشوند
- دندانهای آسیاب دوم، این دندانها در 20 تا 30 ماهگی ظاهر می شوند
با دانستن علائم درآوردن دندان نوزادان و راه تسکین درد خوب است بدانید که اکثر کودکان وقتی پا به دو سالگی یا نهایتا سه سالگی میگذارند، تمام دندانهایی که برشمردیم را در دهان خواهند داشت.
راههای تسکین درد لثه نوزادان
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، در برخی موارد دندان درآوردن نوزاد بدون درد و بیقراری است، اما اگر احساس کردید فرزندتان درد میکشد، کافی است تا نکاتی ساده را در نظر بگیرید:
- دندانی نوزاد را در یخچال یا فریزر قرار دهید تا سرد شود و سپس آن را به فرزندتان بدهید تا روی لثه خود بگذارد یا بجود. در نظر داشته باشید که سیلیکون دندانی نباید یخ بزند و یا نباید آن را در مواد قندی طعمدار فرو کنید. سختی یخ و نیز مواد قندی موجب آسیب رساندن به جوانههای دندان و نیز پوسیدگی زود رس آن خواهد شد.
- لثه های متورم و قرمز کودک خود را با انگشت تمیز دستتان مالش دهید. فشار و خارش آرام میتواند ناراحتی او را تسکین دهد زیرا لثه در این زمان بهشدت دچار خارش و التهاب است. میتوانید از یک دستمال نرم یا قاشق سیلیکونی سرد برای این کار استفاده کنید.
- اگر بداخلاقی و بدقلقی نوزاد شما، آرامش شما را نیز از بین برده است، میتوانید به سراغ داروهای بدون نسخه بروید. با دانستن علائم درآوردن دندان نوزاد و راه تسکین درد، داروهایی که برای خرید از داروخانه مجوز خاصی لازم ندارند را تهیه کنید. انواع استامینوفن مانند قطره، شربت یا شیاف و ایبوپروفن در این مواقع کاربردی هستند. در نظر داشته باشید استفاده از دیگر داروها بدون تجویز پزشک ممنوع است و حتی ممکن است باعث واکنشهای آلرژیک یا تشنج در کودکان شود. همچنین ممکن است برخی به شما مالیدن ژلهای حاوی بنزوکائین یا لیدوکائین به لثه نوزاد را توصیه کنند. بههیچ عنوان از این مواد برای فرزندان خود استفاده نکنید، زیرا این مسکنها میتوانند برای کودک شما مضر باشند.
- اگر کودک شما بیش از ۶ ماه سن دارد، به او آب خنک بنوشانید تا التهاب لثهها کاهش پیدا کند.
- برای اینکه فرزندتان در هنگام شیر خوردن، نوک پستان شما را گاز نگیرد، قبل از بار شیر دادن انگشت خود را در آب سرد فرو کنید و در دهان او بیاندازید تا گاز بگیرد و یا بجود. این راه حل تا زمانی که فرزندتان دندانی در دهان ندارد، کاملا کاربردی است.
- اگر فرزند شما شش ماه تمام دارد و او را با غذاهای جامد آشنا کردهاید، می توانید از انواع میوههای نرم و سرد برای کاهش التهاب لثه استفاده کنید. موز له شده سرد، پوره سیب، یک توت فرنگی متوسط و یا یک تکه خربزه نقش مهمی در تسکین درد لثه دارند.
کلام آخر
در این مطلب درباره علائم درآوردن دندان نوزادان و راه تسکین درد سخن به میان آوردیم. به طورکلی باید گفت اگرچه درآوردن دندان میتواند یک پروسه ناراحت کننده برای فرزندان شما باشد و بسیاری از والدین حساس را بهدنبال یافتن مشاوره برای تسکین درد وا میدارد، اما یک مرحله طبیعی از حیات کودک است که به هر حال باید آن را پشت سر بگذارد.
در بیش از ۹۰ درصد موارد با در نظر گرفتن نکاتی که در این مطلب به آن اشاره کردیم، از شدت درد و بیقراری کاسته میشود و دندانها یکی پس از دیگری از لثه سر برمیآورند. اما اگر سطح بیقراری غیرقابل کنترل باشد، باید پزشک، نوزاد شما را مورد بررسی قرار دهد.
با دانستن ترتیب رویش دندانهای شیری و نکات لازم درباره علائم درآوردن دندان نوزادان و راه تسکین درد، میتوانید این مرحله رشد فرزند خود را با آرامش بیشتری پشت سر بگذارید.