پرُکردن دندان یک روش رایج دندانپزشکی است که به‎منظور ترمیم سوراخ‎های ایجادشده در اثر پوسیدگی و جلوگیری از بروز آسیب بیشتر انجام می‎شود. در واقع این تکنیک به بازیابی عملکرد طبیعی و ظاهر دندان‏ها کمک می‎کند.

آمالگام‎های طلا و نقره، رزین کامپوزیت و ماده سرامیکی پورسلین مواد مختلفی هستند که برای پرکردن دندان‎ها استفاده می‎شوند. امروزه ماده آمالگام طرفداران کمتری دارد و تمرکز اغلب دندانپزشکان روی کامپوزیت دندان و  ماده پورسلین است. زیرا هر دو سفیدرنگ هستند و ظاهری مشابه دندان طبیعی دارند. در عین حال از دوام و طول عمر بالایی برخوردار هستند. این مزایا باعث شده‌اند که از آن‌ها به‎عنوان روکش یا ونیر نیز برای بهبود ظاهر دندان‎ها و طرح لبخند استفاده شود.

اصولا رزین کامپوزیت از شیشه و ذرات پلاستیک ساخته می‎شود و ساختار بتونه‎ای‎شکل آن کار را برای دندانپزشکان آسان کرده است. در ادامه به جزئیات بیشتری از نحوه درمان با کامپوزیت دندان اشاره خواهیم کرد.

کامپوزیت دندان

فواید پرکردن دندان با کامپوزیت

دلایلی که باعث شده‎اند کامپوزیت دندان به محبوب‎ترین گزینه برای اصلاح تغییر رنگ و لکه‌‎های دندان‎ها، ترک‎خوردگی یا شکستگی دندان‎ها، پوسیدگی دندان‎ها و سوراخ‌های بین دندان‌های مجاور تبدیل شود، عبارتند از:

  • کامپوزیت دندان رنگ و ساختاری مشابه دندان طبیعی دارد. دقیقا برخلاف آمالگام که از فلز ساخته شده‌ است و ظاهر نقره‎ای یا طلایی‎رنگ دارد.
  • کامپوزیت نه‎تنها حفره دندان را پر می‎کند بلکه در افزایش مقاومت دندان نیز موثر است. این مزیت به پیشگیری از بروز عوارضی مانند ترک‎خوردگی یا شکستگی دندان تراشیده‎شده، کمک می‎کند.
  • کامپوزیت دندان برخلاف ماده آمالگام عاری از جیوه است. به‎همین‎دلیل، پرکردن دندان با کامپوزیت یک تکنیک کم‎تهاجمی محسوب می‎شود.
  • از ماده کامپوزیت برای بازسازی دندان‎های جلویی و بهبود ظاهر لبخند نیز استفاده می‎شود. درحالی‎که امکان انجام این روش زیبایی با آمالگام وجود ندارد.

نحوه پرکردن دندان با کامپوزیت

اصولا فرآیند پرکردن دندان با کامپوزیت نسبتا ساده است و می‌توان آن را در طی یک جلسه انجام داد. مراحل انجام این روش درمانی عبارتند از:

  • ابتدا دندانپزشک از تزریق مواد بیهوشی برای بی‌حس کردن دندان آسیب‎دیده و ناحیه اطراف آن استفاده می‎کند.
  • سپس به کمک ابزار مخصوصی مینای دندان را سوراخ ‎کرده و قسمت پوسیده دندان را می‎تراشد.
  • ناحیه مورد نظر را تمیز و خشک می‎کند تا کامپوزیت دندان بتواند به‎خوبی به آن متصل شود.
  • رزین کامپوزیت ساختار منعطفی دارد و به‎راحتی با کمی فشار درون حفره دندان شکل می‎گیرد. ازآنجایی‎که کامپوزیت به‎صورت لایه‌ای اعمال می‌شود، قبل از تزریق لایه بعدی از نور ماوراءبنفش یا لیزر برای خشک شدن لایه قبلی استفاده می‌شود.
  • در نهایت دندانپزشک دندان را شکل داده و سپس آن را پولیش می‎کند.

ممکن است دندان شما بعد از کامپوزیت کمی نسبت به گرما و سرما حساس شود، اما این عارضه به سرعت از بین می‎رود.

 

راهکارهایی برای مراقبت از کامپوزیت دندان

اگرچه کامپوزیت دندان از ماندگاری مناسبی برخوردار است (بیش از 5 سال) و در صورت تخلیه بخش پُرشده دندان با کامپوزیت می‎توان به‎راحتی در طی یک جلسه آن را ترمیم کرد، اما توصیه می‎کنیم برای مراقبت بیشتر و صرفه‎جویی در هزینه‎ها به نکات زیر توجه کنید.

زیرا لب‎ها و زبان شما همچنان تا چند ساعت پس از جلسه دندانپزشکی بی‎حس هستند. از طرفی، غذاهای گرم و سرد می‎توانند روی استحکام رزین کامپوزیت تاثیر منفی بگذارند. تا دو سه روز خوردن غذاهای نرم و ملایم توصیه می‏شود.

زیرا فشار زیادی به دندان وارد می‎کنند و حتی ممکن است باعث شکستن کامپوزیت دندان شوند. تجربه نشان داده است که غذاهای شیرین و چسبناک با پرکردن فضاهای خالی دندان پرشده زمینه پوسیدگی آن را فراهم می‎کنند.

کامپوزیت دندان اگرچه ظاهر مطلوبی دارد، اما در برابر لکه‎دار شدن و تغییر رنگ آسیب‎پذیر است. پس بهتر است از این به بعد مصرف چای، قهوه، نوشابه، شاه‎توت و چغندر را به حداقل برسانید.

کامپوزیت دندان به سرعت بعد از تماس نور ماوراءبنفش یا لیزر خشک می‎شود و به‎همین‎دلیل می‎توانید از شب اول برای مسواک زدن اقدام کنید. البته هنگام نخ‎دندان کشیدن باید مراقب باشید که ماده کامپوزیت خارج نشود. سعی کنید برای رعایت بهداشت دهان و دندان و پیشگیری از بروز پوسیدگی، روزی دو بار دندان‎های خود را مسواک بزنید و هر شب از نخ‎دندان استفاده کنید.

بعد از کامپوزیت دندان، شما اجازه استفاده از دهانشویه‎های حاوی الکل را ندارید. زیرا الکل می‎تواند کامپوزیت را لکه‎دار و به سرعت آن را تخریب کند. حتما از دهانشویه بدون الکل و خمیردندان حاوی فلوراید برای تقویت سلامت دهان و دندان خود استفاده کنید.

از راهکارهایی برای بهبود مشکل دندان ‎قروچه استفاده کنید

دندان‎قروچه یا ساییدن دندان‎ها روی هم، می‎تواند باعث ترک‎خوردگی یا شکستگی کامپوزیت دندان شود. با دندانپزشک خود در زمینه استفاده از محافظ دهان برای رفع این مشکل مشورت کنید.

سخن آخر

بنابراین، کامپوزیت دندان روشی کم‎تهاجمی و بادوام برای پرکردن دندان‎ها و بهبود ظاهر لبخند شما است. برای کسب اطلاعات بیشتر می‎توانید با مشاوران حرفه‎ای حاضر در کلینیک دندانپزشکی شبانه‎روزی مینوسا مشورت کنید. به این ترتیب، متوجه می‎شوید که از پرکردن دندان خود با کامپوزیت یا هر ماده دیگر چه انتظاراتی باید داشته باشید!

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *