اگر پوسیدگی یا آسیب شدید دندان یا حتی بیماری لثه باعث از دست دادن یک یا چند عدد از دندانهای شما شده است، در این شرایط مجبور هستید که برای بهبود کیفیت زندگی خود از پروتز دندان یا ایمپلنت دندان استفاده کنید.
امروزه اغلب افراد تمایل به ایمپلنت دندان یا همان کاشت دندان مصنوعی دارند زیرا پروتز دندان بهراحتی از فک جدا میشود. معمولا جراحی ایمپلنت برای نصب ریشه دندان مصنوعی در استخوان فک، با بیحسی عمومی یا موضعی انجام میشود. تا چند روز بعد از آن نیز با عوارض موقتی مانند التهاب، درد و ناراحتی در چانه، گونهها یا زیر چشمها مواجه خواهید شد.
در صورت نصب نامناسب ایمپلنت دندان، احتمال بروز عفونت و بحرانی شدن وضعیت لثه و استخوان فک وجود دارد. حتی در مواقعی باید دوباره برای جراحی اقدام کنید. بههمیندلیل، توصیه میکنیم به یک دندانپزشک متخصص و باتجربه مراجعه کنید.
مزایای انجام روش ایمپلنت دندان
اگرچه ایمپلنت دندان روشی پرهزینه محسوب میشود، اما واقعا نمیتوان مزایای منحصربهفرد آن را نادیده گرفت. مواردی چون:
- بهبود ظاهر چهره و لبخند
- تسهیل روند غذا خوردن
- بهبود قدرت بیان
- تقویت سلامت دهان و دندان
- دوام و ماندگاری بالا

چه کسانی گزینه مناسبی برای انجام ایمپلنت دندان هستند؟
اصولا برای انجام این روش باید از سلامت عمومی خوبی برخوردار باشید. معمولا ایمپلنت دندان برای افراد زیر با دقت نظر خاصی انجام میشود:
- افراد سیگاری
- بیماران مبتلا به اختلالات مزمن مانند بیماریهای قلبی، فشار خون بالا و دیابت
- بیماران تحت پرتودرمانی سر و گردن
علاوه بر این، لثههای شما باید سالم و استخوانهای فک شما مستحکم باشند. از این رو، معاینه دندانپزشک و رعایت اصول بهداشت دهان و دندان قبل و بعد از ایمپلنت اهمیت زیادی دارد.
مراحل نصب ایمپلنت دندان
برای کاهش عوارض و افزایش احتمال موفقیت کاشت دندان مصنوعی، لازم است دندانپزشک پیش از هر اقدامی مشکلات احتمالی دهان و دندان را رفع کند، به کمک معاینه و مشاهده عکس رادیوگرافی از میزان تراکم و شکل ظاهری استخوان فک و تناسب آن با بافت لثه مطمان شود و نحوه عملکرد و وضعیت فیزیکی مفصل گیجگاهی فکی را بررسی کند.
پس از خارج کردن همه اجزای دندان قبلی، اگر دندانپزشک متوجه شود که استخوان فک ضخامت یا استحکام لازم را ندارد، احتمالا پیوند استخوان انجام میشود. زیرا اگر استخوان فک نتواند بهخوبی از ایمپلنت پشتیبانی کند احتمال شکستن اجزای ایمپلنت وجود دارد.
از اجزای ایمپلنت دندان میتوان به فیکسچر (ریشه)، اِباتمِنت (تکیهگاه) و روکش مصنوعی اشاره کرد. در ادامه به نحوه نصب هرکدام اشاره خواهیم کرد.

نحوه نصب فیکسچر
ابتدا دندانپزشک برشی در بافت لثه ایجاد میکند تا استخوان فک نمایان شود. سپس به کمک ابزار مخصوصی بخشی از استخوان سوراخ را میکند تا بتواند ریشه دندان مصنوعی یا همان میله تیتانیومی فیکسچر را در عمیقترین فضای ممکن قرار دهد. در نهایت بخیه میزند (معمولا بخیهها از نوع جذبی هستند).
پس از آنکه این بخش فلزی در استخوان فک جای گرفت، با گذشت زمان استخوان فک رشد میکند و با سطح آن عجین میشود. این فرآیند ممکن است چندین ماه طول بکشد و در ایجاد یک پایه محکم برای دندان مصنوعی موثر است.
نحوه نصب اباتمنت
زمانیکه دندانپزشک از محکم و ثابت شدن میله فیکسچر در استخوان فک مطمان شد، برای انجام جراحی دیگری بهمنظور نصب اباتمنت یا تکیهگاه ایمپلنت دندان اقدام میکند. مراحل نصب اباتمنت عبارتند از:
- ایجاد برش در بافت لثه به منظور نمایان شدن میله
- ایمپلنت دندان
- اتصال اباتمنت به فیکسچر
- بخیه زدن برای بسته شدن بافت لثه در اطراف اباتمنت

نحوه نصب روکش یا تاج مصنوعی
پس از بهبودی بافت لثه، جراح برای قالب زدن بهمنظور ساخت روکش اقدام میکند. روکش یا تاج مصنوعی روی اباتمنت نصب میشود. لازم است یک تا دو هفته بعد از نصب روکش به دندانپزشک مراجعه کنید تا از بابت وضعیت ایمپلنت دندان مطـمئن شود.
قیمت ایمپلنت دندان
مهم ترین بخش ایمپلنت دندان انتخاب کدام یک از انواع ایمپلنت ها با توجه به قیمت و هزینه آن می باشد. قیمت ایمپلنت دندان با توجه به کشور سازنده و مارک آن متفاوت می باشد. در اینجا به معرفی انواع ایمپلنت دندانی می پردازیم:
- ایمپلنت دندان sewon medix: یکی از محبوبترین و ارزانترین ایمپلنت های دندان می باشد. این نوع ایمپلنت دندان ساخت کشور کره می باشد و با توجه به کیفیت مناسب آن قیمت خوبی دارد. طول عمر این دندان ها خیلی زیاد نیست و نهایتا تا 12 سال می باشد.
- ایمپلنت دندان سوئیسیNeodent: یکی از ارزانترین ایمپلنت های دندانی ساخت کشور سوئیس می باشد. طول عمر نسبتا خوبی دارد و به نسبت ایمپلنت های کره ای عمر مفیدتری دارد
- ایمپلنت دندان اشترومن iti titanium: ایمپلنت های دندانی هستند با طول عمر بسیار بالا و یا حتی مادام العمر. این نوع ایمپلنت دندان انواع مختلفی دارند از جمله:Roxalid،Roxalid Active، SLA active، Active می باشد.این نوع ایمپلنت دندانی از گرانترین ایمپلنت های دندانی می باشد که می توانید مادام العمر از آن استفاده نمایید.
- تا اینجا با انواع ایمپلنت های دندانی و قیمت های متفاوت هر کدام از آنها (ارزانترین تا گرانترین) را معرفی کرده ایم و اینکه کدام را انتخاب کنید باید از متخصص دندانپزشکی کمک بگیرید.
نکات قابل توجه بعد از انجام ایمپلنت دندان
احتمالا پس از جراحی ایمپلنت دندان داروهای مسکن و آنتیبیوتیک برای شما تجویز میشوند. برای کاهش التهاب و درد و پیشگیری از بروز عفونت، حتما آنها را مصرف کنید. اگر در روزهای بعد از جراحی تورم، قرمزی و درد بدتر شد، با دندانپزشک خود تماس بگیرید. از دیگر اصولا مراقبتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تا یک هفته غذاهای نرم و ملایم مانند سوپ و پوره سیبزمینی بخورید و از مصرف غذاها و نوشیدنیهای خیلی سرد یا خیلی گرم خودداری کنید.
- حداقل تا دو هفته اجازه کشیدن سیگار یا مصرف الکل را ندارید. زیرا باعث تداخل در روند بهبودی محل زخم میشوند.
- مواد غذایی سفت مانند یخ، آبنبات و تهدیگ را نجوید چراکه میتوانند تاج مصنوعی را بشکنند. در صورت داشتن عادت دندانقروچه کردن، به فکر درمان باشید.
- ایمپلنت دقیقا مانند دندان طبیعی باید تمیز شود. میتوانید از مسواکهای خاصی که بین دندانها میلغزند، برای تمیز کردن گوشهها و شکافهای اطراف دندانها، لثهها و پایههای فلزی استفاده کنید.
- معاینات منظم دندانپزشکی را بهمنظور اطمینان از سلامت و عملکرد مناسب ایمپلنت دندان فراموش نکنید.
سخن آخر
بنابراین، ایمپلنت دندان یک روش نوین است که میتواند دندان مصنوعی را جایگزین دندان طبیعی کند. ازآنجاییکه هرگونه خطا در روند جراحی و نصب ایمپلنت میتواند با عوارض خطرناکی همراه باشد، پیشنهاد میکنیم برای انجام این روش از خدمات عالی کلینیک دندانپزشکی شبانهروزی مینوسا بهرهمند شوید.