آدرس:تهران،میرداماد بعداز خیابان دکتر مصدق جنوبی(نفت جنوبی)پلاک258 کلینیک دندانپزشکی مینوسا                  شماره تماس:02126424709

انجام زیبایی و ایمپلنت از 1,500,000 تومان

ترومای دندان

ترومای دندان آسیب هایی هستند که به دندان ها و لثه ها وارد می شود که در اثر ضربه شدید در این قسمت ایجاد شود. این مشکلات می توانند منجر به شکستن یا از دست دادن دندان شوند. و روش درمانی نسبت به آسیب ایجاد شده تغییر می کند. در مواجهه با آسیب های دندانی، زمان بسیار حائز اهمیت است. هر چه زمان کمتری برای مراجعه به کلینیک شبانه روزی دندانپزشکی مینوسا در میرداماد صرف کنید، روند درمان این دندان آسان تر خواهد بود. ترومای دندانی ممکن است در هر سنی رخ دهد.

هنگام انجام ورزش، به دلیل ضربه تصادفی یا افتادن می توانید آسیب جبران ناپذیری به دندان خود وارد کنید. اقدام سریع برای جلوگیری از آسیب بیشتر نکته کلیدی در درمان آسیب های دندانی است. اما، در مواجهه با ترومای دندان چه اقداماتی باید انجام داد؟

ترومای دندان

ترومای دندان چیست؟

ترومای دندان آسیب هایی هستند که به دندان ها و لثه ها وارد می شوند که در اثر ضربه به دهان یا دندان ایجاد می شود. ترومای دندان می تواند ناشی از ضربه، افتادن یا حادثه ورزشی باشد. و همچنین شامل صدماتی می شود که می تواند از شکستگی تا از دست دادن یک یا چند دندان را نیز شامل شود. ترومای دندان می تواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد. اما در کودکان خردسال و جوانان به دلیل فعالیت فیزیکی بیشتری که در زندگی روزمره خود دارند، بیشتر رخ می دهد. انواع مختلفی از آسیب ها در دسته ترومای دندان قرار می گیرند، از جمله موارد زیر:

  • شکستگی های دندان، از جمله شکستگی ریشه، شکستگی مینا و غیره.
  • لق شدن دندان (سابلوکساسیون)
  • گیرکردن دندان در سوکت
  • کنده شدن دندان
  • شکستگی دیواره سوکت دندان
  • شکستگی فک
  • پارگی لب
  • آسیب به لثه

ترومای دندان چه زمانی اتفاق می افتد؟

ضربه به دندان ، در دوران کودکی هنگام رویش اولین دندان شایع است. اما ممکن است در بزرگسالان نیز رخ دهد، به عنوان مثال هنگام انجام ورزش های تماسی مانند بوکس و … .

ترومای دندان یکی از شایع ترین موارد اورژانس دندانپزشکی است و برای ترمیم دندان هایمان باید به سرعت به یک دندانپزشکی اورژانسی مراجعه کنیم. ترومای دندانی ، ضربه ای بسیار قوی است که می تواند صدمات مختلفی به دندان ها و بافت نرم دهان وارد کند:

  1. تحرک یا لق شدن یک یا چند دندان
  2. تغییر موقعیت دندان
  3. اینتروژن دندان
  4. زخم در سایر قسمت های دهان (زبان، لب ها و …)
  5. فرسایش مینا و عاج دندان
  6. شکستگی در تاج دندان
  7. از دست دادن دندان

ترومای دندان در دندان های شیری باعث ایجاد مشکل در رشد دندان های دائمی می شود.

بیشتر بخوانید: ایمپلنت راه حلی برای درمان بی دندانی

اگر ترومای دندانی داشته باشم چه کار باید انجام دهم؟

شکستگی دندان یکی از شایع ترین اورژانس های دندانپزشکی است که هم کودکان و هم بزرگسالان را درگیر می کند. شکستگی دندان معمولاً با افتادن، تصادف، ضربه هنگام انجام ورزش یا گاز گرفتن غذا ایجاد می شود.

دندان‌هایی که اغلب دچار ضربه و شکستگی دندان می‌شوند، دندان‌های ثنایای بالایی هستند. دندان های ثنایای فوقانی علاوه بر اهمیت آن در زیبایی لبخند، نقش اساسی در آواسازی دارند. زمان بعد از ترومای دندان نقش اساسی دارد، بنابراین باید در اسرع وقت به نزدیکترین کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی مراجعه کنید.

در صورت شکستن دندان چه کار کنم؟

اگر دچار ضربه ای شده اید که باعث شکستگی دندان شده است، اولین کاری که باید انجام دهید این است که خونسردی خود را حفظ کنید. ممکن است درد یا ناراحتی داشته باشید و ممکن است خونریزی وجود داشته باشد. خونریزی ممکن است زیاد باشد. آرام باشید. پیدا کردن قطعه شکسته دندان بسیار مهم است و باید آن را حفظ کنید. تکه دندان شکسته در نمک، بزاق یا شیر نگداری می شود.

 

ترومای دندان ثنایای مرکزی

در صورت امکان، باید دهان خود را به آرامی با آب دمای اتاق بشویید

درمان متناسب با نوع ترومای دندانی

با در نظر گرفتن نوع ترومای دندان، اعم از جزئی یا کلی، باید:

شکستگی جزئی دندان:

برای درمان التهاب، تکه دندان افتاده باید به دقت تمیز شود و کمپرس روی صورت در ناحیه آسیب دیده اعمال شود.

شکستگی کامل دندان:

دندان شکسته را با آب تمیز کنید و سعی کنید دوباره آن را در سوکت یا حفره دهان قرار دهید. به هیچ عنوان نباید ریشه دندان را لمس کرد. برای جلوگیری از حرکت دندان، می توانید گاز استریل را با دقت گاز بگیرید. گزینه دیگر ممکن است این باشد که دندان را بدون دست زدن به ریشه آن در یک لیوان شیر قرار دهید و آن ناحیه را با گاز فشرده کنید تا خونریزی متوقف شود. اگر به دلیل موقعیت یا محل حادثه نمی توانید تمام این مراحل را انجام دهید، آرام باشید. مهم ترین نکته این است که فورا به دندانپزشک مراجعه کنید.

ترومای دندان -شکستگی کامل دندن

درمان ترومای دندان

درمان بستگی به ماهیت تروما دارد. صدمات وارده به دهان و دندان ها باید توسط دندانپزشک معاینه شود، به خصوص اگر دندان   لق شده باشند.

  1. برای دندان های ترک خورده یا شکسته، ممکن است یک پرکننده همرنگ دندان توصیه شود. اگر قسمت قابل توجهی از تاج از بین رفته باشد، ممکن است به جای آن یک روکش استفاده شود.
  2. اگر پالپ در معرض دید قرار گیرد، ممکن است نیاز به کانال ریشه باشد.
  3. صدمات وارده به دندان های پشتی، ممکن است نیاز به کانال ریشه و روکش داشته باشد.
  4. آسیب های جدی تر مانند شکاف دندان ممکن است نیاز به برداشتن کامل دندان داشته باشد.
  5. کودکان زیر 12 سال ممکن است نیازی به درمان ریشه نداشته باشند، زیرا دندان های آنها هنوز در حال رشد است و ممکن است به تنهایی بهبود یابد. دندانپزشک آنها را به دقت تحت نظر خواهد گرفت تا ببیند آیا به درمان نیاز است یا خیر.
  6. اگر سریع عمل کنید، ممکن است دندان هایی که از بین رفته اند، دوباره کاشته شوند. شما باید فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر در عرض 30 تا 40 دقیقه تحت درمان قرار بگیرید، شانس نجات دندان افزایش می یابد.
  7. در برخی موارد، اگر دندان شکسته به سرعت درمان نشود، ممکن است گزینه های درمانی دیگری برای جایگزینی دندان مورد بحث قرار گیرد.

تروما در کلینیک دندانپزشکی چگونه درمان می شود؟

سرعت و آرامش همانطور که قبلاً گفتیم دو عامل اصلی در شکستگی دندان هستند. نحوه واکنش ما و زمان رفتن به دندانپزشک دو عامل کلیدی هستند که باعث می شوند تا دندان را نجات دهید. تاخیر در درمان بالینی می تواند منجر به عفونت، آسیب های جبران ناپذیر و احتمال از دست دادن دندان شود.

بسیار حائز اهمیت است که دندان افتاده یا شکسته را در اسرع وقت به کلینیک دندانپزشکی ببرید تا دندانپزشک بتواند آن را ترمیم کند. پس از جابجایی دندان، انجام کنترل های رادیولوژیکی دوره ای برای ارزیابی عدم وجود عفونت بسیار مهم است. و نیاز به انجام عصب کشی ارزیابی می شود.

درمان دندان بر اساس آسیبی که ایجاد شده است

دندانپزشک در مطب دندانپزشکی آسیب را به طور کامل ارزیابی می کند و درمان شما را بر اساس آسیب ایجاد شده برنامه ریزی می کند.

ترومای جزئی دندان

اگر ترومای دندانی روی عصب یا پالپ تاثیری نداشته باشد. درمان شامل بازسازی با کامپوزیت دندان خواهد بود. بازسازی متناسب با رنگ دندان انجام می گیرد، بنابراین زیبایی لبخند حفظ خواهد شد. ممکن است روکش دندان نیز توصیه شود. به دلیل خفیف بودن آسیب روند درمان دندان ، سریع است.

ترومای دندانی متوسط

اگر ترومای دندانی شدید تر باشد و عصب یا پالپ دندان درگیر شود. ابتدا باید اندودنتیکس انجام شود و بعداً پروتز ثابت یا تاج گذاشته شود. ریشه دندان یک روش درمانی کاملاً ایمن است که شامل برداشتن پالپ دندان آسیب دیده و آب بندی پالپ دندان است. تاج دندان وظیفه محافظت از ساختار دندان را دارد.

ترومای شدید دندانی

زمانی که ضربه دندانی به سطح ریشه دندان (زیر لثه) می رسد. در این شکستگی، درمان امکان پذیر نخواهد بود و دندان باقی مانده باید کشیده شود.پس از کشیدن دندان، فضای از دست رفته دندان باید با کاشت ایمپلنت دندان بازسازی شود. این بهترین گزینه درمانی برای از دست دادن دندان در این شرایط است. ایمپلنت دندان نه تنها محافظه کارانه ترین، ماندگارترین، زیبا ترین و راحت ترین روش درمانی جایگزینی دندان است، بلکه تنها درمانی است که از جذب مجدد استخوان آلوئول جلوگیری می کند.

 

 

انواع ضربه های دندانی

  1. آسیب به مینای دندان: حداقل آسیب به مینای دندان وارد می شود که هیچ نقصی در دندان ایجاد نمی شود.
  2. شکستگی مینای دندان: فقط مینای دندان را تحت تأثیر قرار می دهد و باعث ایجاد ترک یا سوراخ روی مینای دندان می شود.
  3. شکستگی تاج دندان بدون درگیری پالپ دندان: آسیب عمیق‌تری است که عاج دندان را درگیر می‌کند، اما بر پالپ دندان تأثیر نمی‌گذارد.
  4. شکستگی تاج دندان با درگیری پالپ دندان: هم مینای دندان، هم عاج و هم پالپ دندان را درگیر می کند.
  5. شکستگی تاج دندان رادیکولار: مینا و سمنتوم را درگیر می کند، اما همیشه بر پالپ دندان تاثیر نمی گذارد.
  6. شکستگی ریشه: شامل درگیری عاج، سمنتوم و پالپ دندان است.
  7. ضربه: شامل یک آسیب کوچک به پریودنتیوم بدون جابجایی دندان یا افزایش تحرک دندان است.
  8. سابلوکساسیون: این وضعیت بدون جابجایی دندان اما با افزایش تحرک دندان باعث آسیب پریودنتیوم می شود.
  9. لوکساسیون اکستروژن: جابجایی دندان در جهت اکستروژن، یعنی باعث خروج جزئی دندان از آلوئول می شود.
  10. لوکساسیون جانبی: یک جابجایی دندانی در محور طولی انجام شده است.
  11. لوکساسیون نفوذی: جابجایی آپیکال که آسیب شدیدی به پریودنتیوم وارد می کند.
  12. افتادن دندان: جابجایی کامل دندان از سوکت خود

 

اگر کودکم دندانش را از دست داد چه کاری انجام دهم ؟

بسیار اهمیت دارد که احساسات خود را کنترل کنید، دندان افتاده را بدون دست زدن به ریشه تمیز کنید و در صورت امکان بلافاصله آن را دوباره در سوکت دندان قرار دهید. برای حفظ شانس کاشت مجدد، باید دندان را در یک لیوان شیر یا محلول فیزیولوژیکی مانند بزاق قرار دهید. و در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید. در صورتی که امکان کاشت مجدد دندان وجود نداشته باشد. کودک باید گاز استریل را گاز بگیرد تا خونریزی متوقف شود.

و شخص دیگری باید به دنبال دندان باشد تا آن را در لیوان شیر یا محلول فیزیولوژیکی یا در بزاق داخل دهان کودک قرار دهد. مدت زمانی که دندان خارج از دهان یا خارج از آلوئول می گذراند با احتمال کاشت مجدد نسبت معکوس دارد. بهتر است مستقیماً با دندانپزشک خود تماس بگیرید تا قبل از رسیدن به کلینیک دندانپزشکی، از طریق تلفن به شما توصیه های ضروری را انجام دهد.

پیروی از توصیه های دندانپزشک به معنای افزایش احتمال موفقیت در توانبخشی مجدد دندان است. اگر دچار هر نوع آسیب دندانی شدید شده اید، با دندانپزشکان کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی مینوسا مشورت کنید. از مراجعه به کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی ما در میرداماد تردید نکنید. ما یک مداخله فوری برای بازیابی دندان دائمی شما انجام خواهیم داد.

6 دیدگاه دربارهٔ «ترومای دندان»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای رزرو نوبت کافیست اطلاعات خود را وارد نمایید تا همکاران ما در سریع ترین زمان ممکن با شما تماس حاصل کنند.
فرم درخواست نوبت دندانپزشکی